Ben je goed met cijfers en wil je een verschil maken in het leven van anderen? Dan overweeg je misschien om te gaan werken als budgetcoach. We vertellen waar je aan moet denken bij deze betekenisvolle carrièrekeuze en geven antwoord op veelgestelde vragen. Na het lezen van dit artikel weet je wat er allemaal komt kijken bij dit beroep en heb je antwoord op de vraag of werken als budgetcoach iets voor jou is.
Wat doet een budgetcoach?
Als budgetcoach help je mensen om grip te krijgen op hun financiën. Dit doe je door inzicht te geven in hun inkomsten en uitgaven en vervolgens een realistisch budget op te stellen. Ook geef je advies en tips om het inkomen te verhogen en de uitgaven te verlagen.
Hoewel je cliënten kunt hebben met kleine betaalachterstanden, is er geen sprake van grote problematische schulden. Deze mensen worden namelijk geholpen door een schuldhulpverlener. Als budgetcoach werk je juist preventief om problematische schulden te voorkomen, maar ook om mensen meer financiële ademruimte én rust te geven.
Werkzaamheden van een budgetcoach
Typische werkzaamheden van een budgetcoach zijn bijvoorbeeld:
- Het inventariseren van inkomsten, uitgaven en schulden;
- Het opstellen van een budget en je cliënt de kennis en tools te geven om zelf te kunnen budgetteren;
- Begeleiden bij het op orde brengen van de administratie;
- Het opstellen van een spaarplan of aflossingsplan;
- Het motiveren en coachen zodat cliënten zich in de toekomst zelf kunnen redden.
Is werken als budgetcoach iets voor jou?
Werken als budgetcoach is een manier om impact te maken op het leven van anderen. Het is een betekenisvol beroep waarbij je cliënten kunt helpen om minder stress te ervaren en financiële doelen te bereiken. Het beroep is dan ook geschikt voor mensen die graag anderen helpen en daarnaast geïnteresseerd zijn in financiën. Omdat cliënten bij je aan kunnen kloppen met allerlei vragen en problemen, is het ook handig als je oplossingsgericht bent.
Eigenschappen en vaardigheden van een budgetcoach
Het beroep vraagt dus meer van je dan alleen goed zijn met cijfers. Belangrijke eigenschappen en vaardigheden zijn bijvoorbeeld:
- Empathisch vermogen;
- Goede communicatieve vaardigheden;
- Organisatorisch vermogen om cliënten te helpen structuur aan te brengen;
- Discretie en betrouwbaarheid;
- Geduld en een motiverende houding.
Hoewel het fijn is om deze eigenschappen en vaardigheden van nature al enigszins te bezitten wanneer je wil werken als budgetcoach, ontwikkel je deze ook (verder) tijdens een goede opleiding tot budgetcoach.
Waarom een opleiding tot budgetcoach volgen?
Budgetcoach is een vrij beroep. Dat betekent dat iedereen in Nederland zich budgetcoach mag noemen. Als je serieus aan de slag wil gaan als budgetcoach is een erkende opleiding echter onmisbaar. Je gaat immers aan de slag met kwetsbare doelgroepen en je hebt een verantwoordelijkheid om deze mensen professioneel te helpen.
Tijdens de opleiding tot budgetcoach bij Learncare Academy leer je niet alleen meer over budgettering en inkomensregelingen, maar ook over coachingstechnieken en gespreksvaardigheden. Met een opleiding ben je beter voorbereid op de uitdagingen van het vak en kun je cliënten beter begeleiden.
Na het volgen van de opleiding budgetcoach ontvang je een certificaat waarmee je jouw positie op de arbeidsmarkt versterkt. Wil je aantonen dat je jezelf blijft ontwikkelen en altijd op de hoogte bent van de laatste financiële wetgeving? Dat kan met onze Learncare actueel Badge en een vermelding op onze website. Deze krijg je wanneer je één van onze bundels aanschaft.
Met een bundel krijg je niet alleen 10 tot 15% korting op de opleiding tot budgetcoach, maar ook toegang en korting op webinars en masterclasses om je kennisniveau vervolgens op peil te houden.
Werken als budgetcoach: zpp of in loondienst?
Het beroep biedt flexibiliteit: je kunt aan de slag in loondienst bij bijvoorbeeld gemeenten of maatschappelijke organisaties, maar kunt ook zelfstandig ondernemer worden. Het voordeel van zzp’er worden is dat je zelf je tijden en eventueel een doelgroep kunt bepalen. Het nadeel is dat het veel financiële administratie met zich meebrengt, maar als budgetcoach weet je natuurlijk als geen ander hoe je deze op orde houdt.
Budgetcoach vacatures: waar vind je die?
Via de website Werken bij Gemeenten klik je eenvoudig door naar verschillende gemeenten om te controleren of ze een openstaande vacature hebben voor een budgetcoach. Tegenwoordig kun je ook gemakkelijk via Google zoeken naar passende vacatures en ook LinkedIn is hier een uitstekend platform voor. Bekijk ook zeker de vacature-pagina van onze zusterorganisatie Budgetcoach.nl om te zien of er een vacature openstaat voor jouw regio.
Maak het verschil als budgetcoach
Het werk als budgetcoach is dankbaar, afwisselend en maatschappelijk relevant. Het vraagt om kennis en vaardigheden op het gebied van zowel financiën als coaching. Met de juiste opleiding kun je het verschil maken in het leven van je cliënten. Zie jij jezelf al werken als budgetcoach? Schrijf je dan nu in voor een opleiding tot budgetcoach.